Astazi, 23 Aprilie, 2018
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

Ziua Unirii la Falticeni


Acordurile „Horei Unirii” s-au facut ieri auzite si in unitatile scolare din Falticeni. La Scoala „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc un seminar pe teme legate de evenimentul din 1859. Dezbaterile au continuat si in cadrul activitatilor derulate la biblioteca scolii, dupa care elevii, cadrele didactice si conducerea scolii au depus flori la bustul domnitorului Al. I. Cuza.
Potrivit informatiilor primite de la profesorul Geo Nichita, cel care a scris “Insemnari falticenene”, Unirea cea mica a fost sarbatorita prima data la Falticeni in data de 27 ianuarie 1859.
In monografia „Insemnari falticenene”, Geo Nichita spune ca  „Scolarii erau decorati cu culorile Unirii. Patru dintre ei, imbracati in costume nationale, purtau steagul tricolor. Dupa Te-deum, s-a mers la locuinta administratorului din casele lui Alecu Forascu, care se aflau in curtea actualului Muzeu <Ion Irimescu>, si administratorul Al. Millo a spus: <Sa sarbatorim reinvierea natiunii romane!>. In continuare, Nicu Gane, vorbind din partea tribunalului, a spus: <Serbarea aceasta este atata de mare incat expresiunile ne lipsesc si nu se puteau arata prin cuvinte. Sentimentele ce ne-au cuprins astazi sunt mai presus de tot ce s-a zis, mai presus de tot ce-asi putea zice>. Dupa bal, tinerii, insotiti de muzicieni ce cantau <Hora Unirii>, se plimbau pe uliti pana in zori. Ivirea zorilor a fost intampinata cu urarea <Vivat Unirea!>
Sofia Cocea a imortalizat in cuvinte maretul tablou al sarbatoririi Unirii la Falticeni si a incheiat expunerea cu nemuritoarea „Hora a Unirii”, in urechi si in inima: <Nici un joc nu are romanul mai drag decat hora, emblema Unirii si Fratiei>”.
Ziua de 24 ianuarie a avut si o importanta semnificatie culturala pentru Falticeni. Pe data de 24 ianuarie 1905 s-a nascut Grigore Vasiliu Birlic, cel care a fost unul dintre cei mai mari actori romani de comedie.
Sursa: Monitorul de Suceava

Articole recomandate

(UPDATE) Primarul din Rădăuţi,...
Tăriceanu: Suspendarea...
(UPDATE) Primarul din Rădăuţi,...
Apa infestata cu fecale la...
Tezaurul monetar geto-dac de la...
Suceava: Investiţie de 6 milioane...
Suceava: Bunuri accizabile de...
(UPDATE/AUDIO) Femeia din Vama şi...
Suceava: Spitalul Judeţean va fi...
Suceava: O femeie şi fiica ei de...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania