Astazi, 18 Noiembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

primar, rădăuţi, dna, aurel olarean, arestat, 30 zile, decizie, definitiv, contestare, 2014

(UPDATE) Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost arestat

(UPDATE, ora 22:00) Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), acuzat că a şantajat un consilier local, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie luată vineri seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă a lui Olărean, că acesta a încercat să determine mai multe persoane să altereze probe, anchetatorii precizând că privarea sa de libertate va înlătura o stare de pericol.

Primarul Aurel Olărean a fost reţinut de DNA joi seară, fiind acuzat că a şantajat un consilier local să voteze un proiect privind majorarea onorariului unui avocat, stabilit iniţial la 65.000 de euro, şi să se înscrie în partidul din care edilul face parte, în baza OUG 55/2014. Mandatul de reţinere emis pe numele edilului expiră vineri seară, la ora 22.40.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că persoana şantajată de primar este consilierul local Traian Andronachi (UNPR).(UPDATE, 12 septembrie, ora 9:15) Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi va fi prezentat vineri la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

El este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şantaj şi complicitate la şantaj în dosarul în care, în iunie, au fost arestaţi preventiv judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) transmis vineri AGERPRES, în intervalul ianuarie 2011 - aprilie 2014, Aurel Olărean, împreună cu Daniela Prandea şi Bogdan Bărbuţă, judecători la Judecătoria Rădăuţi, Dumitru Dîmbu, procuror şef Secţia de urmărire penală din Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, unde erau un magazin alimentar şi o bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Procurorii susţin că, prin decizia ÎCCJ pronunţată la 17 iunie 2008, s-a admis acţiunea de revendicare a imobilului menţionat, prin care Primăria Rădăuţi a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanţă ca fiind proprietarul real.

'Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri, prin intermediari, printr-o sentinţă civilă din 20 iunie 2006, pronunţată de Bogdan Bărbuţă, punerea în executare a hotărârii ÎCCJ ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafaţă de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptăţite şi, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăţi controlate de Babiuc', au reţinut anchetatorii.

DNA precizează că, în 2011, pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, primarul, la solicitarea lui Babiuc, a introdus o acţiune în rectificare, direcţionată la judecătorul Prandea, prin care s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real.

'Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii vădit nefondată a primăriei. Prin tergiversare s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze în acest sens o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă. Mai mult, Constantin Babiuc a apelat şi la procurorul şef Dumitru Dîmbu, care în intervalul martie - aprilie 2014 i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, invocând autoritatea şi voinţa expresă a lui Dîmbu', se spune în comunicat.

DNA menţionează că, în august 2010, Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes şi 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitaţie.

Sursa citată mai arată că, în 28, 29 şi 31 august 2014, Aurel Olărean a ameninţat un consilier local că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv şi nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soţia acestuia să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la o instituţie aflată în subordinea primăriei, ceea ce însemna diminuarea drepturilor salariale.

'Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, Aurel Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal', mai susţin procurorii.


(11 septembrie, ora 19:30) Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost ridicat, astăzi, de către procurorii DNA, urmând să fie audiat într-un dosar în care este suspectat că ar fi şantajat un consilier local.
 
Are mai multe informaţii corespondentul nostru la Suceava, Adriana Dascălu:

Corespondent Radio Iaşi, Adriana Dascălu
Autor: Radio Iaşi, Agerpres, mediafax.ro

Articole recomandate

Tăriceanu: Suspendarea...
(UPDATE) Primarul din Rădăuţi,...
Apa infestata cu fecale la...
Tezaurul monetar geto-dac de la...
Suceava: Investiţie de 6 milioane...
Suceava: Bunuri accizabile de...
(UPDATE/AUDIO) Femeia din Vama şi...
Suceava: Spitalul Judeţean va fi...
Suceava: O femeie şi fiica ei de...
Ministerul Educaţiei ar putea...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania