Astazi, 18 Noiembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

tăriceanu, suspendare, preşedinte, vot, 3 octombrie, referendum, 2 noiembrie, 2014

Tăriceanu: Suspendarea preşedintelui ar trebui votată în 3 octombrie pentru referendum în 2 noiembrie

(11 septembrie, ora 19:15) Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, la Suceava, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu ar trebui votată cel mai devreme în 3 octombrie pentru ca referendumul de demitere să fie organizat în 2 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
 
Tăriceanu a declarat într-o conferinţă de presă că a avut grijă să propună ca Parlamentul să facă suspendarea în preajma zilei de 23 septembrie, nu în data de 23 septembrie, ţinând cont că ar putea să intervină anumite întârzieri.
 
"Strict calendaristic, prima zi în care se poate face suspendarea e 3 octombrie", a spus preşedintele Senatului.
 
Tăriceanu a menţionat că nu ştie exact când va depune cererea cu numărul de semnături necesare care să fie apoi transmisă pentru aviz la Curtea Constitiţională.
 
"Nu ştiu când voi depune cererea. Am dat un termen în care partidele să analizeze, să se poziţioneze şi sunt invitaţi parlamentarii să-şi depună semnăturile", a spus Tăriceanu.
 
El s-a declarat încrezător că PSD va fi alături de acest demers.
 
"PSD a explicat prin vocea preşedintelui că vor analiza şi vor lua o decizie. În ceea ce priveşte poziţionarea lor, mie mi s-a părut lipsită de echivoc. Nu pot să-i bănuiesc pe cei de la PSD că ar fi favorabili lui Băsescu. Unde aveam dubii şi mi s-au risipit, era în zona PNL şi ACL cu Iohannis în frunte. Dubiile s-au risipit. S-au pronunţat foarte clar", a spus Tăriceanu.
 
Preşedintele Senatului a explicat că acest demers îl face pentru că atât Constituţia cât şi legile ţării nu se pun în paranteză cu două luni înainte de încheierea mandatului. El susţine că Traian Băsescu sfidează Constituţia, legile ţării şi pe cetăţeni şi că nu şi-a corectat atitudinea după suspendarea din 2012.
 
"Nu cred că Băsescu trebuie lăsat aşa nepenalizat. Un referendum de demitere încheiat cu succes va pune punct carierei sale politice. Altfel, ne trezim cu el că zburdă din 2014 şi o să ne vorbească ce bine a făcut el ţării", mai spus Tăriceanu care crede că este nevoie de o atitudine de sancţiune.
 
El a mai arătat că în fiecare zi Traian Băsescu nu face altceva decât să confirme că demersul său de a-l suspenda este corect.
 
"În interviul de acum două zile a spus că nu a pus-o pe Monica Macovei ministru. Nu preşedintele formează guvernul. E o intervenţie în ceea ce e prerogativa primului ministru.(...) Pentru Băsescu funcţionarea statului se rezumă la o singură formulă: statul sunt eu", a mai spus Tăriceanu.
 
Totodată, el crede că şi prin dezvăluirile privind candidatul la Preşedinţie care ar fi ofiţer acoperit Traian Băsescu practică un şantaj bazându-se pe informaţiile secrete la care are acces.
 
"E un element foarte grav pe care îl voi adăuga la cererea de suspendare", a precizat Tăriceanu.
 
Călin Popescu Tăriceanu anunţa, luni, că a început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Calendarul propus de Tăriceanu menţiona votarea în plen a suspendării preşedintelui în 23 septembrie şi referendum de demitere simultan cu primul tur al prezidenţialelor, în 2 noiembrie.
 
Însă. Constituţia prevede, la articolul 95, că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
 
Constituţia mai prevede că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. De asemenea, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
 
Aşadar, pentru a se desfăşura concomitent cu primul tur al prezidenţialelor, din 2 noiembrie, suspendarea nu poate avea loc în Parlament pe 23 septembrie. Perioada dintre 23 septembrie şi primul tur al prezidenţialelor este mai mare de o lună. Dacă se doreşte organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui simultan cu turul I al prezidenţialelor, suspendarea trebuie votată de plenul reunit la începutul lunii octombrie.
 
De asemenea, un referendum de demitere a preşedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidenţialelor are nevoie de prezenţa la urne a 50% plus unul din alegători pentru validare.(RO)
Sursa: mediafax.ro

Articole recomandate

(UPDATE) Primarul din Rădăuţi,...
(UPDATE) Primarul din Rădăuţi,...
Apa infestata cu fecale la...
Tezaurul monetar geto-dac de la...
Suceava: Investiţie de 6 milioane...
Suceava: Bunuri accizabile de...
(UPDATE/AUDIO) Femeia din Vama şi...
Suceava: Spitalul Judeţean va fi...
Suceava: O femeie şi fiica ei de...
Ministerul Educaţiei ar putea...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania