Astazi, 18 August, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

Suceava, casă memorială, erou poet, Păiseni, decedat, misiune, Irak

Suceava: Casă memorială pentru eroul poet din Păiseni, decedat în misiune în Irak

(13 mai, ora 14:30) Ion Grosaru, mort în 2007 în timpul unei misiuni în Irak, poet şi erou, are, de la sfârşitul săptămânii trecute, o casă memorială în localitatea sa natală, Păiseni, comuna suceveană Cornu Luncii.

Primarul comunei, Gheorghe Fron, a declarat, astăzi, că muzeul, format din două camere şi un hol, are expuse obiecte personale, ţinuta militară purtată de erou în timpul ultimei misiuni, decoraţiile şi ordinele Statului Român, ale armatelor SUA şi Marii Britanii, primite de familie după tragica lui moarte.

De asemenea, o secţiune a casei memoriale este dedicată cărţilor de poezie scrise de Ion Grosaru în timpul celor două misiuni pe care le-a executat în Irak, pentru care acesta şi-a câştigat post mortem renumele de erou poet.

La inaugurarea casei memoriale a fost sfinţită o placă de granit amplasată pe un perete exterior şi o cruce din granit. Crucea a fost adusă de la Timişoara de colegii militarului, de la Batalionul 32 Mircea. Patru militari, plt. Gabi Flueraş, cap. Dănuţ Loghin, cap. Iancu Tacina şi soldat fruntaş Costel Tomuş au venit la Păiseni şi, timp de patru zile, au construit o platformă betonată şi au montat crucea în memoria lui Grosaru.

Fron a arătat că aceste acţiuni au fost susţinute de familia eroului, de Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, Primăria Cornu Luncii şi Batalionul 32 Mircea ''Scorpionii Galbeni'' Timişoara.

În septembrie 2007, sublocotenentul Ion Grosaru se afla în misiune de patrulare în Irak, iar TAB-ul cu care se deplasa a trecut peste un dispozitiv exploziv artizanal.

TAB-ul a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior, după ce a asigurat evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotare a explodat şi Ion Grosaru a decedat.

Sursa: Agerpres

Articole recomandate

Astăzi, la Ciocănești, în...
Astăzi începe Festivalul de Artă...
România va găzdui Olimpiada...
(AUDIO) Suceava: Festivalul...
Manifestări dedicate împlinirii a...
Scriitoarea suceveancă Angela...
Promovarea obiectivelor UNESCO din...
1 Decembrie sărbătorit la Suceava
“Cupa Armoniei” la fotbal...
Expoziţia “Maramureş mon...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania