Astazi, 20 Iulie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

etichete: Suceava, scurtmetraj, Mohamed Tomescu, festival, film, Elvetia, 2014

Scurtmetrajul "Mohamed Tomescu", la Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel din Elveţia

(9 aprilie, ora 19:15) Scurtmetrajul documentar "Mohamed Tomescu", realizat la atelierul Aristoteles Workshop (AW) 2013, va participa la Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel de la Nyon, (Elveţia), în secţiunea Premiers Pas, dedicată tinerilor cineaşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
 
"Mohamed Tomescu" este titlul filmului, dar şi numele personajul principal, un tânăr sirian care compune muzică şi trăieşte împreună cu bunica sa în satul Vama din judeţul Suceava, departe de războiul din Siria, dar, din păcate, şi de tatăl său natural.
 
Scurtmetrajul documentar (24 minute) a fost realizat la ediţia trecută a AW, în judeţul Suceava, de o echipă formată din Olesya Bortnyak - regia (Ucraina), Norbert Fodor - imaginea (România), Răzvan Ilinca - sunetul şi montajul (România). Filmul este produs de Dan Nuţu/ Aristoteles Workshop Association. Coloana sonoră din filmul "Mohamed Tomescu" este semnată de însuşi "personajul" Mohamed Tomescu.
 
De asemenea, o altă studentă AW 2013, Iulia Matei, a fost selectată să participe cu filmul "Nouă vieţi" în aceeaşi secţiune.
 
Înfiinţat încă din 1969, festivalul Visions du Réel şi-a propus să descopere atât filme produse în ţările din estul Europei, cât şi pe cele realizate în celelalte părţi ale lumii, fără a omite producţiile elveţiene.
 
Secţiunea Premiers Pas, în cadrul căreia participă şi "Mohamed Tomescu", a selectat 16 scurtmetraje de debut, semnate de tineri cineaşti autodidacţi şi studenţi ai şcolilor de cinema din Elveţia şi internaţionale. Filmele selectate în această competiţie sunt prezentate în premieră mondială.
 
Competitorii lui "Mohamed Tomescu" sunt din ţări precum Elveţia, Franţa, Japonia, Germania, Cuba, Belgia, Brazilia, Filipine, Ungaria, Spania, India şi Polonia.
 
Alături de Premiers Pas, celelalte secţiuni ale Visions du Réel sunt: competiţia internaţională, pentru lungmetraje, mediumetraje şi scurtmetraje, precum şi État d'esprit, Helvétiques, Regard Neuf şi Grand Angle.
 
"Mohamed Tomescu", alături de "Brick in the Wall", realizat tot la AW, în 2013, s-au numărat printre nominalizările din acest an la premiile Gopo, în secţiunea "cel mai bun film de scurtmetraj documentar".
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un editor - ei au la dispoziţie o lună pentru a învăţa şi a realiza propriul documentar. Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.
 
În septembrie, anul acesta, va avea loc cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop, în aceeaşi localitate în care se desfăşoară de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava).În 2013, studenţii au fost ghidaţi de Jeroen Berkvens, Rafi Pitts, John Appel şi Tania Rakhmanova.
 
În ultimii opt ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/ rance, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Festivalul Visions du Réel va avea loc în perioada 25 aprilie - 3 mai la Nyon, în Elveţia. (AD)
Sursa: Mediafax

Articole recomandate

Parteneriat de colaborare Suceava -...
La o lună de la desfăşurarea...
Suceava: 26 familii sărace...
Explozie, urmată de un incediu la...
Doi contrabandişti ucraineni...
Copii neglijaţi, scoşi din...
Programele de oncologie şi diabet...
(AUDIO) Vatra Dornei caută să...
Statuia domnitorului Petru Muşat...
Primarul Sucevei vrea să ştie cu...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania