Astazi, 17 Decembrie, 2018
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

Romania este campioana mondiala in cercetarea din domeniul apiterapiei

Dialog cu Gilles Ratia, presedintele Apimondia
Cu prilejul Targului National al Mierii, editia a 8-a, care se desfasoara in perioada 19-21 aprilie pe Bulevardul Ficusului din Bucuresti, am avut onoarea sa discutam cu domnul Gilles Ratia, presedintele asociatiei internationale a crescatorilor de albine Apimondia.
Cristina Mateescu, directoarea generala a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, si Ioan Fetea, presedintele Federatiei Crescatorilor de Albine din Romania, l-au primit pe domnul Ratia pe 17 aprilie, ziua in care francezul tocmai implinea 62 de ani.
Distinsul oaspete, care a inconjurat Pamantul cu motocicleta lui, este un pasionat specialist in apicultura, un ecologist convins si un mare prieten al Romaniei. Si ce cadou mai nimerit puteau gasi gazdele, decat un tortulet de forma unei albine?
- Domnule presedinte Gilles Ratia, cum e sa sarbatoriti ziua de nastere in Romania?
- Ca in familie si cu foarte multi prieteni.
- Inseamna ca aveti vechi prieteni in Romania, daca va simtiti ca in familie...
- Eu am venit de mai multe ori in Romania si am foarte multe cunostinte aici. Romania este o foarte veche membra a Apimondia, federatie pe care eu o prezidez in aceasta perioada. Cu prietenii mei Ioan Fetea si Cristina Mateescu, am lucrat multa vreme si am vazut ce progrese au realizat ei. Pentru cineva care vine din vestul Europei, este intotdeauna o bucurie sa vezi cum progreseaza Romania.
- Cum a inceput dragostea dumneavoastra pentru albine?
- In timpul studiilor universitare, am citit o carticica a unui autor belgian, Maurice Maeterlinck. (Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck, nascut la 29 august 1862, la Gand, a murit la 6 mai 1949. Poet, eseist si dramaturg belgian, laureat al Premiului Nobel pebntru Literatura in anul 1911).
O carte care amesteca realitatea cu poezia din colonia de albine. M-a facut sa inteleg ca aceasta micuta, minunata albina realiza niste lucruri extraordinare pentru omenire. Si am mai inteles ca aceasta miraculoasa insecta este un factor important in asigurarea polenizarii in agricultura, dar si pentru perpetuarea biodiversitatii.
Mai mult, cartea facea o trecere in revista de la detalii de genetica pana la poezie. Pentru mine, care sunt o fire curioasa, a reprezentat ceva magnific.
Mai aveam o dorinta: sa devin consultant pentru apicultura. A trebuit sa fac deci si putina practica fiindca m-a interesat nobletea produselor. Era fascinant pentru ca nu-i acelasi lucru sa faci o salata de rosii sau sa vinzi un pui. Mierea, laptisorul de matca raman produse nobile si au propria conservabilitate. Am fost interesat de toate aspectele vietii albinelor. Dupa 12 ani, cat timp am activat ca apicultor profesionist, cu 500 de stupi, cand produceam 3000 de matci pe luna, in 1986, am pus bazele companiei Apiservice. Este o agentie de dezvoltare si, din acel moment, am vizitat si am lucrat in peste 120 de tari. A fost o ocazie sa vizitez peste 1000 de ferme apicole din lume, sa discut cu oameni de stiinta din peste 50 de universitati si sa prezint peste 200 de conferinte in intreaga lume. Gratie acestei experiente, acestui efort pe care l-am facut, am fost 10 ani presedintele Comisiei tehnice de tehnologie din Apimondia, am fost ales cu 4 ani in urma presedintele Apimondia, la Montpelier, in 2009.
- In Romania, exista perceptia populara ca prisacarii sunt oameni cu totul speciali. Ce cred francezii despre crescatorii de albine in traditia lor?
- Da, este intr-adevar o lume diferita. Daca intr-o vie putem intra sa taiem singuri strugurii de pe vita, des stupi oamenii nu se apropie din cauza temerilor de alergii si intepaturi. Si atunci exista un secret al apicultorilor. Si, in ciuda faptului ca productia apicola este o productie agricola, apicultor poate sa fie si un preot, si un profesor, oricine. Apicultorul este foarte mandru de produsele lui si are si motiv sa fie.
Este si foarte inventiv pentru a-si imbunatati tehnica din stupina. Si din acest motiv, la reununile apicultorilor, daca veti incerca sa interveniti in dezbateri, nu veti avea sansa macar sa spuneti un cuvant. Pentru Franta, de 10 ani este un aspect nou. Noi inregistram mortalitati foarte mari din cauza pesticidelor din agricultura, din categoria neonicotinoide.
("Noi am propus suspendarea, timp de doi ani, a trei substante din clasa neonicotinoide, prezente in pesticidele pentru patru tipuri de culturi: porumb, rapita, floarea-soarelui si bumbac", a anuntat Tonio Borg, comisar european responsabil cu sanatatea si protectia consumatorilor” - „Le matin” – nota red).
Prisacari de Paris
- Cam cat la suta reprezinta mortalitatea din numarul familiilor de albine din Franta?
- Intre 25%-30%. Marja de 0-5% mortalitate este un procent normal.
(Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania spune ca in tara noastra, mortalitatea este de 5-7%, dupa un an secetos, cu o iarna grea, fara rezerve destule. Pana la 10% nu este o tragedie.)
In Franta, asociatiile apicultorilor au facut campanii puternice pentru protectia albinelor. De aceea, pe orice strada din Franta, se stie ca albinele au ajuns in pericol. Este un curent foarte larg de simpatie pentru albinele care protejeaza biodiversitatea. Multi oameni din Paris, fara sa fie apicultori, isi cumpara doi-trei stupi tocmai pentru ca florile sa mai infloreasca. Pentru diverse societati care vand stupi si materiale, a devenit o buna afacere. Influenta apicultorilor a devenit generala.
Conflictul cu marii fermieri si cu producatorii de pesticide
- Pericolul pentru albine inseamna insecuritate si direct pentru om, pentru mediul lui de viata, nu numai pentru biodiversitate. In acest context, cum se va putea rezolva conflictul de interese cu marii fermieri, cu marii producatori de pesticide?
- La conferinta mea de la Bucuresti, din 19 aprilie, voi pune accentul pe cele 5 probleme majore ale apiculturii din toata lumea:
1. Mortalitatea albinelor; 2. Falsificarea mierii; 3. Legislatia din ce in ce mai restrictiva; 4. Cresterea costurilor de productie; 5. Varsta apicultorilor. Tot mai putini tineri se ingrijesc de albine.
Exista peste 8 factori posibili si sinergiile dintre acestia, care provoaca mortalitatea albinelor si toti sunt legati de activitatea umana: activitatea intensiva a agricultorilor, activitatea intensiva a apicultorilor, lumea moderna in care se schimba clima. Cu exceptia schimbarilor climatice, solutia este practic relativ simpla, dar ea presupune schimbarea completa de mentalitate, extinderea lobby-ului in lumea companiilor care lucreaza pentru agricultura. Avem numeroase raportari, inclusiv cele din partea FAO – si as putea sa va dau tot felul de adrese pe Internet cu mii de pagini, unde se demonstreaza ca populatia globului poate fi hranita, chiar daca ajunge la 11 miliarde de oameni, numai cu produse bio.
- Ce pot face apicultorii pentru salvarea albinelor lor intr-o agricultura tot mai ostila pentru ele?
- Apicultorii trebuie sa adopte standardele pentru apicultura biologica. De exemplu, pentru standardul european, pentru a fi certificati bio, ei trebuie sa respecte 24 de puncte, din care 6 sunt foarte importante pentru a evita pierderea coloniilor de albine. Cateva exemple. Sa se interzica amplasarea stupilor langa monoculturile de tip industrial. Deci, se elimina astfel o mare cantitate de pesticide. In al doilea rand, sa se foloseasca tehnologiile de tratare a bolilor la albine fara produse chimice, de sinteza, ci sa se mearga tot mai mult pe produse naturale sau pe biotehnologii. Se evita astfel contaminarea cerii cu produse veterinare, ceea ce este o problema majora. Singurul exemplu mai tehnic: in momentul in care in ceara exista reziduuri de tau-flu vaninat si de cumafos, doua produse veterinare folosite in tratamentul varroozei, care, impreuna, dau toxicitate asupra intestinelor albinei.
Enzimele din intestinele albinei sunt responsabile de detoxifierea nectarurilor care sunt contaminate cu alte pesticide. Exista studii stiintifice, pe care nimeni nu le contesta. Este o chestiune foarte subtila. Contaminarea nectarului si a polenului este provocata de actiunea sistemica deoarece se foloseste o tehnologie noua de inrobare a semintei in pesticid. Aceasta este contaminarea produsa de agricultori. Dar exista si alte forme de contaminare a microclimatului, a micromediului, care este stupul, unde avem si noi ca apicultori partea noastra de responsabilitate prin produsele veterinare pe care le folosim pentru tratamente.
Daca se produce doar poluarea agricola, dar in stup tinem sub control ca sa nu contaminam albinele cu substante veterinare toxice, inca mai merge. Daca ne aflam intr-o zona montana, unde nu exista poluare agricola, dar folosim medicamente pentru tratarea albinelor, inca este bine. Dar in momentul in care cei doi factori se cumuleaza, atunci avem probleme cu aparatul digestiv al albinelor.
Apicultura bio si siropul de cereale
- Cum se mai poate face astazi apicultura bio?
- Inainte, cand apicultorii aveau probleme de hranire cu albinele, isi mai suplimentau hrana cu un sirop din zahar care provenea din sfecla sau din trestie. Dar de peste 10 ani, pentru alimentatia umana si animala, s-a dezvoltat o foarte mare industrie de izo-glucoza si izo-fructoza, care provin din porumb si din orez. De exemplu, nivelul obezitatii in Statele Unite ale Americii a crescut din cauza acestui sirop de cereale imbogatit cu fructoza. Acesta este primul lobbing agro-industrial din SUA. Il veti gasi peste tot: in branzeturi, coca-cola, pepsi-cola si toate celelalte bauturi carbo-gazoase. Acest lucru a avut un impact incredibil asupra metabolismului uman.
- Nu credeti ca acest lucru se va intampla si cu albinele?
Dar daca apicultorii se vor orienta spre apicultura biologica, trebuie sa-i convinga pe agricultori sa procedeze la fel in domeniul lor.
(Aici, apicultorii romani ii aduc presedintelui Apimondia un tortulet sub forma de albina. Francezul este incantat si se fotografiaza cu „albinuta” primita).
- Nu este o lupta inegala?
- Putem hrani toata omenirea daca nu vom mai produce combustibil bio si daca vom manca mai putina carne. Am putea compensa cu agricultura bio. Este o chestiune de decizie politica pana la urma, insa politicienii sunt mult prea legati din nefericire de lobby-ul care se face in agricultura.
In ce ma priveste, ca specialist in domeniu, pot sa spun ca multiplicarea numarului de produse chimice este o mare problema. De exemplu, neonicotinoizii sunt de 7000 de ori mai toxici decat era DDT. Daca vom continua pe aceasta cale, vom ajunge la o contaminare globala – sol, aer apa, a tot ce ne inconjoara. Si vom avea nenumarate cazuri de cancer. Marile companii agro-chimice nu ne propun niciun fel de solutie din pacate, dar ne ofera pesticide din ce in ce mai sofisticate.
- Mai putem cultiva cereale fara pesticide?
- Sa fie clar, agricultura biologica nu inseamna sa ne intoarcem la agricultura practicata de bunicii nostri. Sub nicio forma! De la momentul acela, s-au acumulat cunostinte enorme despre paraziti, despre combaterea lor. Domeniul s-a dezvoltat enorm. Mai mult decat atat, practicarea unei agriculturi biologice va insemna crearea unor noi locuri de munca. Si vom obtine produse care ofera mai multa sanatate oamenilor. Mortalitatea anormal de ridicata la albine dureaza de peste zece ani si este un mesaj pe care aceste fiinte ni-l transmit in calitatea lor de bioindicatori: Oameni buni, fiti atenti, ati apucat pe calea gresita! Pana la urma, este misiunea noastra, a apicultorilor, sa transmitem acest mesaj publicului larg, presei si politicienilor. Altfel, 35% din ceea ce cunoastem drept alimentele noastre vor disparea. Si nu va vorbesc de flora spontana salbatica.
Australia – paradisul albinelor
- Si totusi, unde mai pot trai albinele in liniste, departe de asemenea pericole mortale?
- Exista anumite tari care au mortalitate mai scazuta. Este o chestiune foarte interesanta. Desenati doua harti ale lumii: pe una este agricultura intensiva si apicultura intensiva, cu zone albe, roz si rosii, pe alta harta consemnam mortalitatea albinelor pe regiuni, le fel, cu zone albe, roz si rosii, si daca le punem una peste alta, vom vedea ca este o suprapunere totala. Insa fiecare regula are si propria ei exceptie. De exemplu, Australia. Acolo, agricultura este intensiva, apicultura este foarte intensiva. Media productiei anuale este de aproximativ 100 kg de miere pe un stup, dar mortalitatea albinelor nu se ridica la nivelul Europei Occidentale sau in Argentina, mai ales in Statele Unite ale Americii, unde mortalitatea albinelor a ajuns la 38%.
- De ce Australia?
- Este singura tara din lume unde nu exista acarianul varroa. Deci nu exista varrooza, care slabeste familia de albine si cel mai important este ca nu se pune problema contaminarii pentru ca nu este nevoie de tratamente. 95% din nectar provine acolo de la eucalipt sau de la alte plante, care nu au nevoie de pesticide. Trebuie sa fii complet idiot sa crezi in mesajele companiilor BASF, Syngenta, Monsanto sau Bayer, care pretind ca, daca avem mortalitate ridicata de 10 ani, inseamna ca noi apicultorii, nu stim sa ne facem meseria.
Prin urmare, apicultorii au peste tot aceleasi probleme, deci nu este vorba de incompetenta lor. Trebuie sa schimbam mentalitatea. Apicultorii vor avea un rol enorm in crearea constiintei ecologice. Stiu ca exista inca asociatii de apicultori, care nu accepta apicultura biologica. Pentru ca inca respecta vechiul cliseu ca o miere conventionala si o miere biologica reprezinta acelasi lucru, ei considera ca este o concurenta neloiala sa pui o eticheta cu produs biologic. Trebuie sa abandonam acest tip de disputa si sa revenim la reperele de care v-am povestit pana acum.
- In Franta exista subventii pentru apicultori?
- Nu numai in Franta, in toata Europa se subventioneaza cresterea albinelor.
- Ce fac francezii cu un stup bezmetic?
- Plang... Exista doua aspecte: daca avem un singur stup bezmetic, cumparam o matca daca este sezon; daca avem mai multi stupi bezmetici, incercam sa punem in stupii bolnavi o rama cu larve tinere astfel incat stupul sa-si creasca propria matca.
„Romania este in top!”
- Cum se vede locul Romaniei in contextul apiculturii europene din perspectiva dumneavoastra?
- De fapt, noi recunoastem ca Romania este un mare producator si un bun concurent al Ungariei in ceea ce priveste mierea de salcam. In ceea ce priveste calitatea, in ultimii ani, am constatat progrese deosebite. In plus, Romania este in top in ceea ce priveste procesarea produselor pentru apiterapie. Incercati sa gasiti un astfel de institut in lume si va rog sa ma sunati. Este unic in lume.
Apiterapia din Romania
Adrian Siceanu, director stiintific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, confirma pionieratul romanilor in apiterapie la nivel mondial.
„Nu numai francezii au aceasta opinie. Toata lumea stiintifica stie ca apiterapia stiintifica s-a dezvoltat in primul rand in Romania. Bazele stiintifice ale apiterapiei au fost realizate aici prin cercetare proprie. Toate produsele apicole in perioada de dupa infiintarea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania au fost verificate in clinici de specialitate, s-au constatat efectele terapeutice ale acestora. In plus, Asociatia a pus in aplicatie foarte multe formule cu efect terapeutic, produse apiterapeutice, suplimente nutritive si medicamente, care au fost testate. Acest lucru a insemnat si recunoasterea domeniului. Cercetarea stiintifica a confirmat rezultatele clinice. Este ceea ce a facut profesorul Veceslav Harnaj din apiterapie. El nu a facut o industrie, un comert, a construit o stiinta medicala, recunoscuta international.
Pe plan mondial si in Romania, s-au organizat numeroase simpozioane stiintifice cu participare din foarte multe tari, si din Est, si din Vest. Cercetatorii din domeniul medical si-au prezentat rezultatele, tehnologiile de procesare a produselor apicole si, treptat, s-a ajuns la recunoasterea apiterapiei ca pus bazele pentru aceasta stiinta medicala. Noi avem atuul ca am fost primii care am pus pe piata romaneasca si mondiala produse, formule de suplimente nutritive si medicamente, care aveau la baza confirmarea cercetarii stiintifice. Romanii au fost primii in lume in domeniu.
La noi a devenit o rutina si de aceea, nu se mai spun aceste lucruri pentru public. Avem peste 40 de ani de cerectare. Sigur ca au existat cercetari in apiterapie in toata lumea, dar noi am pus in fabricatie foarte multe formule care au ramas valabile. De aceea, am ramas punct de referinta in apiterapie pentru multe tari din Europa. La fel si pentru cosmetice.
Primele produse cosmetice pe baza de produse apicole au aparut la noi. Un domeniu nou, impus de romani, a fost apiterapia pentru uz veterinar. Am avut sansa sa conduc doua astfel de proiecte si produsele realizatre de noi au fost medaliate cu aur la Bruxellles. Avem o traditie indelungata in domeniu. Initial, cercetarile se faceau sub egida Apimondia.
Dupa 1974, sectia de apiterapie a preluat cercetarile dupa infiintarea Institutului, la cererea profesorului Harnaj. Astfel s-a creat aceasta unitate etalon. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura este al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Este unicul institut privat din agricultura Romaniei. Noi am dezvoltat aceste activitati economice si de cercetare pentru sanatatea omului si a albinelior si asa am rezistat”.
Autor: Viorel Patrichi
Sursa: RADOR

Articole recomandate

Procurorul General a transmis...
Lista actualizata de medicamente...
Perchezitii DNA la Targu Jiu si la...
Mitropolitul Banatului, Nicolae...
Saptamana Prevenirii Criminalitatii
Noi modificari ale legislatiei...
Un 'Protest in negru' va avea loc...
Sase persoane au decedat intr-un...
Principalele instante de judecata...
Un nou Cod Rutier intra in vigoare...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania