Astazi, 08 Decembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

Republica Moldova, marchează, 27 august, Ziua Independenţei

Republica Moldova marchează, astăzi Ziua Independenţei

(27 august, ora 10:50) În urmă cu 23 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chişinău a votat Declaraţia de Independenţă, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române şi condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

Declaraţia de Independenţă, semnată de 280 de deputaţi ai primului Parlament al Republicii Moldova, a fost susţinută de Marea Adunare Naţională care a avut loc la acea dată în centrul Chişinăului, sute de mii de oameni venind să salute evenimentul.

Documentul, distrus în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009, a fost restabilit într-o şedinţă festivă din 26 aprilie 2010 a legislativului.
În acest an, pe parcursul întregii zile de miercuri, 27 august, în Republica Moldova vor avea loc evenimente festive menite să marcheze parcursul şi aspiraţiile democratice şi proeuropene ale cetăţenilor republicii.

România, primul stat care a recunoscut în urmă cu 23 de ani independenţa Republicii Moldova, salută din nou, prin oficialii săi, această zi importantă pentru relaţiile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. Într-un mesaj de felicitare adresat preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele României, Traian Băsescu, a salutat 'această zi cu semnificaţii deosebite' şi a dat asigurări în legătură cu sprijinul României pentru 'aspiraţiile europene' ale Republicii Moldova, 'pentru asigurarea unui viitor demn, liber şi prosper pentru toţii cetăţenii Republicii Moldova'.

Prezent cu acest prilej în Republica Moldova, premierul Victor Ponta va participa, alături de omologul său moldovean Iurie Leancă, la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la donarea de cărţi de limbă română Bibliotecii Municipale din Chişinău.

La inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni va fi prezent şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Un mesaj de felicitare a fost adresat preşedintelui Republicii Moldova şi de omologul său american, Barack Obama, care a subliniat că relaţiile dintre cele două naţiuni 'sunt mai puternice ca oricând' şi a salutat 'paşii importanţi întru atingerea aspiraţiilor democratice şi europene, prin semnarea Acordului de Asociere şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană'. Obama a reiterat angajamentul SUA în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova', pledând pentru 'o soluţie paşnică, justă şi durabilă în rezolvarea conflictului transnistrean'.

Sursa: Agerpres

Articole recomandate

România donează Republicii...
Republica Moldova nu vrea în NATO
Ponta, la inagurarea gazoductului...
România şi Republica Moldova...
Acordul de Asociere dintre...
Guvernul de la Chișinău a decis,...
România şi R.Moldova doresc...
Republica Moldova va semna Acordul...
Rogozin: "Da, domnilor...
(UPDATE/AUDIO) Premierii român şi...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania