Astazi, 18 Septembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

Prognoze pentru 2013: Rata șomajului va crește cu 1%

(22 ianuarie 2013, ora 16:46) Prognoze pesimiste pentru piața muncii în 2013. Companiile nu vor fi dispuse să facă mai multe angajări, iar numărul locurilor de muncă noi va fi în descreștere față de anul trecut.


De asemenea, cererea și oferta vor rămâne în discordanță, iar rata șomajului va crește cu un procent față 4,8 la sută, cât se înregistra anul trecut. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut marți, 22 ianuarie, bilanțul pentru anul 2012 și prognozele pentru anul acesta. 
 
Piața forței de muncă se confruntă cu dezechilibre ale cererii și ofertei. Astfel, cele mai multe locuri de muncă se înregistrează în orașe, pe când cei mai mulți solicitanți sunt din localitățile rurale. Totodată, este în scădere nivelul de calificare al șomerilor, a subliniat directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ștefan Calancea.
 
La Strășeni, o parte a populației muncește în Capitală, pentu că nu a reușit să își găsească o slujbă în localitate, povestește șefa agenției teritoriale, Galina Rodideal.
Barometrul profesiilor pentru anul 2013 arată că cele mai mari șanse de angajare le vor avea farmaciștii, asistentele medicale, agenții în comerț, inginerii și programatorii, iar juriștii, economiștii și agronomii își vor găsi mai greu un loc de muncă. De asemenea, foarte solicitate vor fi și profesiile muncitorești, ne-a spus Ludmila Dumbravă, șef de direcție în cadrul agenției și unul dintre autorii studiului.
 
Pentru crearea mai multor locuri de muncă, statul ar trebui să stimuleze investițiile străine în Republica Moldova, susține reprezentantul sindicatului ”Automobile și mașini agricole”, Boris Babici.
 
Prognozele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă mai arată că numărul șomerilor s-a ridicat anul trecut la peste 60 de mii de persoane, iar rata șomajului va crește de la 4,8 la sută în 2012, la 5,8 la sută în 2013. Nivelul șomajului este mai ridicat în rândul tinerilor de până la 24 de ani. Studiul a fost finanațat de ministerul Justiției din Suedia.
Sursa: Radio Chisinau

Articole recomandate

Al doilea caz de deces de gripa...
Moldovenii din Italia, Spania sau...
Un tânăr de 22 de ani, condamnat...
Drumuri blocate din cauza ninsorilor
Sondaj de opinie: 56% din...
Studentii moldoveni care invata...
Crima la Calarasi. O femeie a fost...
Inca o luna de arest pentru tanarul...
Inca o luna de arest pentru cel...
A vrut sa treaca vama cu 15 cutii...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania