Astazi, 18 Noiembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

gazoduct, Iasi, Ungheni, Republica Moldova, inaugurat, miercuri, ponta, gaze, 2014

Ponta, la inagurarea gazoductului Iaşi-Ungheni: Moldova nu va mai sta cu teama că rămâne fără energie

(UPDATE, ora 14:30) Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat, miercuri, de premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta subliniind cu acest prilej că gazul din România nu doar că va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodată cu frica că rămâne fără energie.
 
"Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie", a declarat premierul Ponta.
 
Ponta a adăugat că, în ciuda părerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reuşit finalizarea proiectului în termenul de un an.
 
Premierul român s-a arătat convins că preţul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele părţi ale Prutului, însă a refuzat să precizeze dacă gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind că ambele sunt companii româneşti aflate în competiţie.
 
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a precizat că în prezent se află în ultima etapă de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantităţi vor fi livrate începând cu 1 septembrie.
 
Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Aceste instalaţii au un cost total de 120 miliooane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.
 
De asemenea, Republica Moldova trebuie să realizeze conexiunea de la Ungheni la Chişinău în următorii doi ani.
 (27 august, ora 7:10) Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova vor inaugura, astăzi, gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul României o va face în Republica Moldova.

Ponta a anunţat, luni, că la Chişinău va lua parte la manifestările dedicate Zilei Independeţei Republicii Moldova şi va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conectează energetic cele două ţări.

Cei doi premieri vor trece în revistă, cu acest prilej, proiectele bilaterale şi vor vizita o grădiniţă construită din fonduri alocate de România.

Conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei, iar primele livrări sunt estimate să aibă loc în jurul datei de 25 august.

"Proiectul pe partea românească a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Până la 15 august va fi finalizat şi pe partea moldovenească. Apoi vor fi câteva zile de probă. În jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz între cele două ţări", a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.

Înainte de începerea livrărilor de gaze este necesar ca Transgaz Mediaş (TGN) şi compania nou înfiinţată Vest Moldo Transgaz din Republica Moldova să încheie un acord de operare. De asemenea, este necesar ca firme româneşti şi Republica Moldova să încheie acorduri comerciale de vânzare-cumpărare a gazelor.

Lucrările la gazoductul dintre România şi Republica Moldova pe ruta Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene. 

România exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.

Sursa: mediafax.ro

Articole recomandate

România donează Republicii...
Republica Moldova nu vrea în NATO
Republica Moldova marchează,...
România şi Republica Moldova...
Acordul de Asociere dintre...
Guvernul de la Chișinău a decis,...
România şi R.Moldova doresc...
Republica Moldova va semna Acordul...
Rogozin: "Da, domnilor...
(UPDATE/AUDIO) Premierii român şi...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania