Astazi, 18 Noiembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

premii, premiu, Gala Tânărului Actor - HOP, actriţa, Ada Lupu, Botoşani, Costineşti

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost câştigat de actriţa Ada Lupu

(13 septembrie, ora 10:15) Premiul 'Ştefan Iordache', Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, a fost acordat aseară, în Gala de închidere, tinerei actriţe Ada Lupu din Botoşani, în vârstă de 23 de ani, absolventă în 2013 a Universităţii de Arte 'George Enescu' din Iaşi, la clasa lect. univ. dr. Ciprian Huţanu.
 
Ada Lupu a prezentat, la secţiunea Individual, monologul 'Nu e ceea ce pare' realizat de actriţă după fotografia 'Penitent Daughter' de Gregory Crewdson, iar la secţiunea Grup a fost prezentă în spectacolul 'Feromonii' de Theo Herghelegiu, în regia lui Vlad Volf.
 
Tot ea a câştigat şi Premiul Publicului la categoria Cea mai bună actriţă, secţiunea Individual, primind, de asemenea, din partea gazdei evenimentului, şi un sejur la Vox Maris Resort din Costineşti.
 
'Sunt de acord cu alegerea juriului pentru că aceşti oameni aleşi de juriu au respectat foarte clar tema, au muncit evident la ceea ce au făcut, toţi au vrut să fie văzuţi şi au lucrat în detaliu ceea ce au făcut. Toţi cei care au luat premii sunt nişte actori speciali, atipici pentru ce are teatrul românesc la ora actuală. Cred că nu doar dintre premianţi, ci şi alţii dintre concurenţi vor avea de lucru imediat după finalul acestei gale', a afirmat regizorul Radu Afrim, pentru agerpres, la finalul evenimentului.
 
El a spus că faţă de ediţia precedentă au existat diferenţe mai mari între concurenţii de top şi cei care au prezentat momente mai slabe, dar îşi doreşte un singur lucru: 'ca directorii de teatru care sunt în sală, producătorii de film, regizorii, ş.a.m.d., să facă într-adevăr ceva bine pentru aceşti oameni, să nu-i ignore, să nu le întoarcă spatele, să le ofere contracte (...). Mă interesează ce se va întâmpla cu aceşti oameni'.
 
Premiul se acorda în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând din 2012, organizatorii Galei au decis ca Premiul 'Ştefan Iordache' să devină Marele Premiu al Galei. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual.
 
Premiul 'Cornel Todea' pentru cea mai bună trupă de actori de la secţiunea Grup a fost acordat spectacolului 'Paravan - două spectacole' scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu Iulia Ciochină, Andrei Cătălin, Irina Antonie, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba. Spectacolul a câştigat şi Premiul Publicului, la aceeaşi categorie.
 
Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea Individual, a fost acordat tinerei Ana-Maria Bercu, în vârstă de 27 de ani, din Chişinău, absolventă în 2013 a UNATC la clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag. Actriţa a interpretat rolul Ninei Zarecinaia în 'Pescăruşul' de Cehov şi la proba obligatorie a întruchipat-o pe Ella Fitzgerald. Nominalizaţi pentru premiul de cea mai bună actriţă au mai fost tinerele actriţe Ada Lupu şi Reka Szasz. 
 
Distincţia pentru cel mai bun actor, secţiunea Individual, i-a fost acordată actorului Andrei Ciopec, de 28 de ani, din Botoşani, absolvent în 2014 a UNATC la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu. Tânărul a primit distincţia pentru rolul Dorel din propria sa compoziţie, precum şi pentru întruchiparea lui Nicolae Furdui Iancu. Nominalizări au mai primit Alexandru Apostol şi Ştefan Huluba.
 
Premiul Sică Alexandrescu, premiul special al juriului, i-a fost acordat lui Alexandru Apostol, în vârstă de 22 de ani, din Iaşi, absolvent ÎN 2014 a UNATC, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu. Tânărul actor a primit premiul pentru rolul Andrei Prozorov în 'Trei surori' de Cehov şi întruchiparea lui Iggy Pop.
 
Premiul Publicului a fost acordat, la categoria Cel mai bun actor, lui Ioan Alexandru Savu, în vârstă de 24 de ani, din Turda, absolvent în 2013 a Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu, la clasa lect. univ. dr. Anca Bradu. Tânărul a prezentat, la secţiunea Grup, rolul Blaze în 'Ce a zis vrabia' de Danny Mitarotondo, regia colectivă, şi la întruchipat, la proba obligatorie, pe Robert Downey Jr. în 'Tropic Thunder'.
 
Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică oferit de actriţa Dorina Lazăr a fost acordat actorului Octavian Costin, în vârstă de 23 de ani, din Botoşani, absolvent în 2013 a UNATC, clasa prof. univ. dr. Adrian Titieni. Distincţia i-a fost acordată pentru rolul din spectacolul 'Paravan - două telefoane' şi întruchiparea lui Slava Polunin la proba obligatorie.
 
Regizorul Tudor Giurgiu, unul dintre membrii juriului Galei HOP, a anunţat că, începând cu ediţia din acest an, unul dintre concurenţi va fi ales să intre în proiectul '10 pentru film' prin care zece tineri talentaţi sunt prezentaţi producătorilor în cadrul fiecărei ediţii a TIFF. Actriţa aleasă în acest an a fost Reka Szasz, absolventă a Universităţii 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca.
 
Bucureştenii vor avea ocazia să-i cunoască pe o parte dintre premianţi chiar în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, aşa cum a anunţat la finalul Galei criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul FNT.
 
Juriul ediţiei din acest an a galei i-a avut în componenţă pe regizorii Gianina Cărbunariu şi Tudor Giurgiu, pe actorii George Mihăiţă şi Ana Ularu şi pe dansatoarea şi coregrafa Ioana Marchidan.
 
A XVII-a ediţii a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim, s-a desfăşurat în perioada 9-12 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costineşti, Gala Tânărului Actor - HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton, şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.
 
Evenimentul este organizat de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti, iar coorganizator este Ministerul Culturii. (RO)
Sursa: Agerpres

Articole recomandate

Yoan Gourcuff a primit trofeul...
Doi tineri schiori americani au...
Eugen Trica va antrena CFR Cluj
Szukala a semnat un contract pe doi...
Vincenzo Montella: Tatarusanu este...
Montella despre Mutu: Sa vedem in...
Pilotii Sauber contribuie la...
Messi are gastroenterita si a...
Tocala: Daca FRF nu a facut cerere...
Sportivul anului 2014 va fi...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania