Astazi, 20 Iulie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

etichete: expozitie, matei bejenaru, iasi, iasitex, foto, video, 2013

(INTERVIU) Matei Bejenaru, artist: "Societatea nu a evoluat pe măsura aşteptărilor noastre (...) nu s-a creat un sistem al artei care să ajute tinerii artişti să se afirme"

La etajul al şaptelea al clădirii Iaşitex are loc deschiderea celei de-a doua expoziţii personale, „De la A la B”, semnată Matei Bejenaru, artist vizual, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Expoziţia include proiecte din perioada 1993-2000. Artisul a acceptat invitația la dialog a redactorului nostru, Ioana Soreanu.
 
Ioana Soreanu: Cum a încolțit acest proiect?

Matei Bejenaru: „De la A la B” este un proiect care a început în primăvara acestui an şi care a fost prezentat la Galeria Cupola în martie 2013, partea a doua a acestui proiect o expun aici la Galeria Tranzit din Iaşi, şi în această parte a doua sunt proiectele mele de student şi tânăr absolvent. Deci, deja au trecut douăzeci de ani, nici nu-mi vine să cred, parcă am băut un pahar cu apă şi timpul a trecut. Sunt proiectele mele de student, din ultimii ani de facultate, sunt nişte proiecte care vorbesc despre condiţia mea de tânăr artist în anii ’90. În general, sunt proiecte exprimate prin fotografie şi tot felul de performance-uri pe care le făceam în perioada respectivă.

Ioana Soreanu: Diferă cu ceva condiţia tînărului artist de atunci, din perioada aceea, față de ceea ce înseamnă acum condiţia artistului?

Matei Bejenaru: Cred că da, diferă. În primul rînd, atunci, în anii ’90, după căderea comunismului, era o perioadă de incertitudine, de ambiguitate, şi noi artiştii, ca oameni sensibili la realităţile socio-culturale din ţara noastră, sesizam o stare de încordare, de tensiune în societate și sigur, acest lucru se reflecta, direct sau indirect, şi în ceea ce făceam noi ca artişti. Acum situaţia este puţin diferită. Încordare există, evident, există un conflict, există o generaţie de tineri educaţi şi cosmopoliţi care nu sunt foarte mulţumiţi de ceea ce se întîmplă în ţara lor şi din păcate, în domeniul artelor vizuale, societatea nu a evoluat pe măsura aşteptărilor noastre, a celor care am făcut şcoli în anii ’90, nu au apărut instituţii noi, nu s-a creat un sistem al artei care să ajute tinerii artişti să se afirme şi, de ce nu, să poată să trăiască din arta pe care o fac.
 
Ioana Soreanu: Vă rog să ne vorbiţi despre proiectele expuse aici...

Matei Bejenaru: O, aici este o poveste lungă! Proiectele acestea vorbesc despre mine, despre singurătatea mea, despre singurătatea mea artistică, despre angoasele mele, viziunile mele, speranţele mele, despre faptul că timpul trece, despre faptul că am descoperit că nu mai eram foarte tînăr, o descopeream acum douăzeci de ani. Vă pot descrie un proiect. Pe măsură ce timpul trecea, am descoperit că semăn tot mai mult cu tatăl meu. Şi asta descopeream prin ’92, ’93, când eu de-abia împlineam treizeci de ani. Şi, mi-am vizitat tatăl, special, pentru a face un proiect, l-am însoţit o zi, de dimineaţă pînă seara, am stat cu el în toate activităţile. Şi l-am fotografiat, metodic, în fiecare oră şi am făcut o serie de douăzeci de fotografii care reflectă relaţia mea cu tatăl meu şi, de ce nu, cu trecerea timpului, şi cu generaţiile.
 
Ioana Soreanu: Urmează şi alte expoziţii în cadrul aceluiaş proiect?


Matei Bejenaru: Acest proiect expoziţional are mai multe etape. Vineri, 22 noiembrie, voi arăta nişte filme video mai noi, în formatul documentar care m-a interesat în ultimii cinci-şase ani. Sunt nişte filme în care eu dispar, imaginea mea dispare din lucrări, vorbesc mai mult despre ce se întîmpla atunci cu societatea românească, imigraţia în masă, cu tot felul de aspecte din astea sociale. Iar o săptămînă mai tîrziu, pe 29 noiembrie, voi avea o instalaţie video cu proiecte corale. În acelaşi spaţiu, îi invit pe cei care ascultă, dacă au curiozitatea, să vadă proiecte de artă contemporană, sunt bineveniţi la spaţiul Tranzit din Iaşi, care este în clădirea Iaşitex.
 
***

Matei Bejenaru, artist vizual ieșean, predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asociației "Vector din Iași".

Expoziţia deschisă vineri, 15 noiembrie, poate fi vizitată pînă la 27 noiembrie, de luni pînă vineri, între orele 16,00 şi 19,00.             
 
Proiecție de filme video
Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 18, la sediul tranzit.ro/ Iasi
 
Prezentarea instalației video „CÂNTECE PENTRU UN VIITOR MAI BUN”
Vineri, 29 noiembrie 2013, orele 18 – 20
Sambata, 30 noiembrie 2013, orele 12 – 17


Interviu cu artistul Matei Bejenaru
Autor: Ioana Soreanu

Articole recomandate

(AUDIO) Opera Naţională Română...
Senatorul ieşean Ionel...
'Magia serii în sunet şi...
(AUDIO) Acumularea de la Paşcani,...
(AUDIO) Anchetă la Maternitatea...
(AUDIO) Colegiul Medicilor din...
(VIDEO) „Drogul violului”, un...
A murit Michael Beck - Hamlescher,...
Iaşi: Un parc agroindustrial...
Zboruri low-cost de la Iaşi spre...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania