Astazi, 23 Aprilie, 2018
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

Gazul de sist: scurgeri de metan mai mari decat se estimase

Care este adevaratul impact climatic al exploatǎrii petrolului si gazului de sist? Dezbaterea s-a reaprins odatǎ cu aparitia unui nou studiu alarmant din cauza scurgerilor mari de metan din jurul puturilor de forare. Rezultatele pun din nou sub semnul intrebǎrii efectul climatic al acestor hidrocarburi neconventionale, care sunt pe cale sǎ transforme peisajul energetic american si mondial.
Cercetǎtorii de la Administratia Nationalǎ Oceanicǎ si Atmosfericǎ (NOAA) si de la Universitatea din Colorado au mǎsurat, cu ajutorul unor echipamente la sol si al unei aeronave, concentratiile de diferiti poluanti in atmosferǎ, in apropierea puturilor din campurile de petrol si gaze din bazinul Uintah (Utah), scrie revista britanicǎ Nature. Apoi au calculat, pe baza unor modele atmosferice si a datelor privind reziduurile industriale, cantitatea de emanatii de la aceste puturi.
Conform rezultatelor preliminare, prezentate in decembrie 2012 la conferinta anualǎ a Uniunii Geofizice Americane (AGU), de la San Francisco, din puturile de gaz de sist scapǎ 9% metan (CH4), una din principalele componente ale gazelor naturale, pe toatǎ durata de exploatare.
Aceastǎ cifrǎ este mult superioarǎ valorii declarate de cǎtre Agentia Americanǎ de Mediu (EPA), ce vorbea de 2,4% pentru 2009. "Ne asteptam sǎ obtinem niveluri ridicate de metan, dar nu de asemenea magnitudine", a recunoscut Colm Sweeney, care a coordonat partea aerianǎ a studiului.
De vinǎ ar fi fluidele folosite pentru fractarea rocii, care duc cu ele, atunci cand sunt pompate cǎtre suprafatǎ, bule de gaz natural, care se imprǎstie in atmosferǎ. In plus, ridicarea gazului la gura de deschidere a putului se materializeazǎ, pentru o vreme, in scurgeri suplimentare de metan. In fine, gazoducturile nu sunt complet etanse. Impact climatic mai mare decat al cǎrbunelui.
Asta infirmǎ unul din principalele argumente in favoarea gazului de sist, si anume impactul sǎu climatic mai mic decat al cǎrbunelui: arderea sa in centralele electrice genereazǎ aproape de douǎ ori mai putine emanatii de bioxid de carbon (CO2), principala cauzǎ a incǎlzirii globale. Eliberand in atmosferǎ metan, care are un coeficient de incǎlzire de 25 de ori mai mare decat al oxizilor de carbon, productia de gaz de sist prin fractare hidraulicǎ ar putea avea un efect de serǎ superior celui al carbonului.
Intr-un articol publicat in aprilie 2012 in Analele Academiei Americane de Stiinte (PNAS), oamenii de stiintǎ de la Universitatea Princeton si de la Fondul de Apǎrare a Mediului (EDF) din Boston arǎtau cǎ inlocuirea cǎrbunelui cu gazul de sist este profitabilǎ panǎ la un nivel al emanatiilor de 3,2%. Peste acest nivel, amprenta sistemului energetic se agraveazǎ.
Contradictii intre oamenii de stiintǎ
Rǎmane de vǎzut dacǎ rezultatele obtinute de NOAA si Universitatea Colorado sunt reprezentative pentru toatǎ productia de gaz de sist din Statele Unite. "Aceste date constituie o micǎ constatare intr-un puzzle mult mai mare pe care comunitatea stiintificǎ este pe punct sǎ-l completeze", aprecia Steven Harnbourgh, seful echipei stiintifice de la EDF.
In februarie 2012, un studiu al cercetǎtoarei Gabrielle Ptron, de la NOAA, publicat in Journal of Geophysical Research, referitor la puturile din regiunea Denver-Julesburg, in nord-estul statului Colorado, sugera cǎ intre 2% si 8% din gazele de sist extrase sunt eliberate in atmosferǎ, valoarea probabilǎ fiind de 4%, adicǎ de douǎ ori mai mare decat sustine industria extractivǎ. Cu un an mai devreme, in martie 2011, biogeochimistul Robert Howarth, cercetǎtor la Universitatea Cornell (New York), estima in Climatic Change cǎ intre 3,6% si 7,9% din gazele de sist produse in Statele Unite sunt eliberate in atmosferǎ.
Aceste studii au fost insǎ criticate. Intr-un comentariu publicat in Climatic Change, Lawrence Cathles, profesor la Cornell si fost cercetǎtor pentru compania petrolierǎ americanǎ Chevron, sustinea cǎ toate calculele lui Robert Howarth erau gresite si se bazau pe ipoteze prea pesimiste. In mod similar, Michael Levi, analist in probleme de energie la Consiliul pentru Relatii Externe din New York, punea la indoialǎ compozitia gazelor naturale emanate, luatǎ ca ipotezǎ de lucru de echila condusǎ de Gabrielle Ptron.
Anul acesta urmeazǎ sǎ fie publicate si alte studii. NOAA, Universitatea statului Texas si EDF fac o evaluare globalǎ, impreunǎ cu parteneri industriali, a emisiilor de metan pe tot parcursul ciclului gazelor – forare, transport si tratare – pe intreg teritoriul american. Asadar, dezbaterile stiintifice sunt departe de a se fi incheiat.
Articol de Audrey Garric
Traducerea : Viorica Alistar window.___gcfg = {lang: 'ro'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();
Sursa: RADOR

Articole recomandate

Britanicii de varsta mijlocie sunt...
Papa Francisc I si Papa Emerit...
Pilotii de la Air France inceteaza...
Papa Francisc s-a intalnit la...
Ziua Mondiala a Inimii
Eruptia neasteptata a unui vulcan...
Cinci lucruri mai putin cunoscute...
Numarul europenilor care s-au...
Guvernul spaniol isi retrage...
DOCUMENTAR: Anul Nou Evreiesc - Ros...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania