Astazi, 06 Decembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

Episcopul Ioachim Bacauanul isi va serba ziua de nastere in mijlocul batranilor de la HarjaBatrinii care traiesc in Centrul Rezidential de ingrijire a persoanelor virstnice "Stefan cel Mare"de la Hirja se vor bucura astazi, 29 martie, de prezenta Preasfintitului Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului sI Bacaului, care le va oferi ajutoare si se va ruga impreuna cu ei. Intr-o zi speciala pentru fiecare dintre noi, ziua de nastere, ierarhul de la Roman a ales sa o serbeze intr-o maniera aparte, acum la implinirea virstei de 58 de ani. "Am considerat ca trebuie sa fac un gest frumos pentru cei aflati in grija noastra si in aceasta zi. Avem, cu totii, parinti batrini, ne gindim la ei, si, din cind in cind ii mai vizitam. In ziua de nastere se pomenesc parintii care te-au adus pe lume. Daca mai sint in viata ii vizitezi, iar daca sint trecuti in viata vesnica faci o pomenire la mormintul lor. Personal, in acelasi timp, avem din incredintarea lui Dumnezeu, si numeroase responsabilitati in aceasta eparhie. Acum, pentru faptul ca sintem si parintele spiritual al fiilor si fiicelor din Eparhia Romanului si Bacaului, ne-am gindit sa facem un gest fata de parintii altor familii, care nu mai au pe nimeni, si pe care ii avem in grija noastra", a declarat Preasfintitul Ioachim Bacauanul.
Precizam faptul ca la data de 24 aprilie in anul 2004, cu binecuvintarea PS Ioachim Bacauanul, Epicop - vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a fost pusa piatra de temelie a asezamintului de la Hirja, care a fost deschis oficial la sfirsitul lunii mai din anul 2006. Acesta functioneaza cu eforturi sustinute din partea Centrului Eparhial de la Roman, pentru ca batrini sa beneficieze de asistenta medicala si spirituala, precum si de conditiile cele mai favorabile. Asezamintul, vizitat periodic de PS Ioachim Bacauanul, adaposteste un numar de 49 batrini bolnavi si neputinciosiA dintre care 19 sint barbati, iarA 30 femei. Aproximativ jumatate dintre acestia sint imobilizati la pat si necesita ingrijiri speciale. Sint persoane care au trait in diferite localitati, in singuratate si lipsuri, si care acum sint asistati si ingrijiti de personalul Asezamintului, sub coordonarea preotului Ilarion Mita. De asemenea alti batrini primesc ingrijire la domiciliu tot prin intermediul personalului de la Hirja.
Scurta biografie
Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, implineste joi, 29 martie, 58 de ani. Apreciatul ierarh moldovean s-a nascut la 29 martie 1954, la Stanita (Neamt). La virsta de 14 ani a intrat ca frate la Manastirea Neamt, iar intre 1972-1980, a fost la Schitul Tarcau. Dupa ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamt (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Plenita. Intre 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti. In anul 1985 a fost chemat de Fericitul intru adormire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Sucevei, la Centrul Eparhial din Iasi. In 1990, a fost trimis la studii la Institutul "Saint Serge" din Paris, unde a inceput doctoratul in Teologie, avind ca indrumatori pe reputatii teologi Olivier Clement si Boris Bobrinskoy. Dupa patru ani, in 1994, a sustinut teza de doctorat in limba franceza, cu tema “Indumnezeirea omului in gindirea parintelui Dumitru Staniloae”, prima lucrare de doctorat despre marele teolog roman intocmita inca din timpul vietii acestuia. La Paris a intemeiat si o manastire ortodoxa, la Rosiers, unde a activat ca duhovnic si indrumator pentru crestinii din Occident si, indeosebi, pentru tinerii sositi la studiu in capitala Frantei. In anul 1998, a fost ales de catre Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in scaunul de episcop-vicar al Episcopiei Romanului, insa fiind angajat in numeroase activitati sociale, eclesiale si ecumenice nu a putut veni in tara decit in anul 2000, fiind primul episcop al Bisericii Ortodoxe Romane hirotonit in mileniul III. S-a implicat in mod deosebit pentru buna organizare si desfasurare a evenimentelor prilejuite de serbarea a 600 de ani de atestare documentara a Episcopiei Romanului, in 2008, si in cele privind ridicarea in rang a Episcopiei Romanului, la rangul de Arhiepiscopie a Romanului si Bacaului, in 2009, cind Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, i-a inminat insemnele de Episcop-vicar al nou infiintatei arhiepiscopii.

web design

Sursa: Ziarul de Bacau

Articole recomandate

Instalatorul, masinistul si...
Lucrarile lui Aurel Stanciu vor fi...
Profesorul Ioan Mitrea a primit...
“Square”-fair la...
Cum sa “citesti” un...
Se deschide anul universitar in...
Simpozion de 9 Mai
Sarbatoarea Bisericii "Sfantul Ioan...
Un actor bacauan, finalist al...
A inceput campania de recrutare a...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania