Astazi, 11 Decembrie, 2018
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

DOCUMENTAR - Ziua Internaţională a Prematurităţii

(17 noiembrie, ora 6:00) Ziua Internaţională a Prematurităţii este la 17 noiembrie şi a ajuns în 2013 la cea de-a V-a ediţie. Anul trecut, s-a desfăşurat în 60 de ţări, aproximativ un miliard şi jumătate de oameni fiind informaţi despre riscurile pe care le presupune naşterea prematură. În Europa, evenimentul este organizat de EFCNI (European Foundation for the care of new born infants) în parteneriat cu Drager (lider internaţional în domeniul tehnologiei medicale) şi susţinută de organizaţii de părinţi, partenere EFCNI.

În România, Ziua Internaţională a Prematurităţii va fi marcată anual începând cu 2013 de Asociaţia Unu şi Unu, alături de Micolino, membru asociat al Asociaţiei. La 14 noiembrie, Asociaţia a anunţat programul său 'Socks for life', proiect prin care se încearcă aducerea în prim-plan a prematurităţii, ca fenomen alarmant, în continuă creştere.

Conform Gabrielei Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei 'Salvaţi copii' România, aproape 40% dintre copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardiovasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. 'Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi, nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă tot mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali', a subliniat Gabriela Alexandrescu.

***

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii infantile, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, conform unui raport realizat de Save the Children International şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dat publicităţii în această lună. La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna a 32-a şi 37-a de sarcină. Peste un milion de bebeluşi mor anual din cauza complicaţiilor care apar la naşterea prematură. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi de probleme vizuale şi auditive.

O altă constatare a studiului a fost că rata naşterilor premature este în creştere în aproape toate ţările, chiar dacă peste 60% din naşterile premature au loc în special în Africa şi Asia de Sud.

Printre primele 10 ţări cu cifrele cele mai ridicate se află Brazilia, SUA, India şi Nigeria, ceea ce arată că naşterea prematură este cu adevărat o problemă globală. În ţările cele mai sărace, în medie, 12% dintre bebeluşi se nasc prea devreme, comparativ cu 9% în ţările cu venituri mai ridicate. La nivel de ţară, riscul este mai mare în rândul familiilor sărace.

Sursa: Mediafax

Articole recomandate

Studentii de la o universitate...
Actorul Terrence Howard va deveni...
Un serial TV a fost cenzurat in...
Rapperul american Macklemore va...
Magnatul american Elon Musk a...
Jennifer Lopez a renuntat oficial...
Madonna a starnit controverse...
Forbes: Emma Stone, cea mai...
Arta de a face selfie-ul perfect,...
Papusi cu chipurile ducesei de...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania