Astazi, 18 Septembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

Etichete: gaz, rusia, republica moldova, karasin, octombrie 2012, radio iasi

Condiţii pentru gaz rusesc mai ieftin în Rrepublica Moldova

(10 octombrie 2012, ora 12:20) Ministrul adjunct rus de externe, Grigori Karasin, a reiterat în cadrul unui interviu condiţiile Moscovei pentru a reduce preţul la gaz pentru Republica Moldova - renunţarea la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European şi rezolvarea problemei datoriilor de peste patru miliarde de euro la gaz.

 
Republica Moldova nu poate spera la micşorarea preţului la gazul rusesc şi nici la încheierea unui acord de lungă durată în acest sens, dacă nu se va ajunge la un consens în privinţa participării Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană şi a datoriilor de peste 4 miliarde de dolari faţă de Gazprom (dintre care 3,5 miliarde aparţin Transnistriei n.red), a declarat Karasin într-un interviu acordat RIA Novosti, publicat pe pagina oficială a MAE de la Moscova. 
 
Grigori Karasin susţine că participarea Republicii Moldova la pachetele II şi III energetic va priva Gazpromul de proprietăţile în sectorul gazier. În acelaşi timp, el a arătat că Republica Moldova nu are semnat un contract de livrare a gazului de aproape un an, iar această situaţie nu poate dura la nesfârşit. 
 
El a criticat voalat şi faptul că Republica Moldova a aderat la Comunitatea Energetică Europeană. 'În 2010, fără să se consulte cu partenerii ruşi, Republica Moldova a luat hotărârea să colaboreze cu UE pe probleme energetice. Nu înţeleg la ce se aşteptau colegii moldoveni', a declarat Karasin.
 
În privinţa reglementării conflictului transnistrean, oficialul rus a apreciat că în ultimul timp au fost înregistrate unele evoluţii, dar că nicio chestiune nu a fost rezolvată, în pofida faptului că negocierile oficiale au fost reluate de aproape un an. 'Este evident că aproape şase ani de pauză în negocieri, nu numai că nu a contribuit la eliminarea cauzelor care au provocat contradicţii adânci, dar părţile implicate în conflict şi-au consolidat poziţii diametral opuse', a declarat el. Karasin s-a pronunţat în favoarea găsirii de către cele două părţi a unui 'compromis', menţionând în acelaşi timp că mult depinde de conducerea de la Chişinău.
 
Grigori Karasin a reiterat astfel condiţiile enunţate acum câteva săptămâni de ministrul rus al energeticii, Alexandr Novak. Premierul Vlad Filat a negat atunci că Rusia ar condiţiona reducerea preţului la gaz, ca ulterior să anunţe că va solicita Bruxellesului amânarea cu patru ani, până în 2020 a implementării Pachetului III energetic. Problema invocată de Moscova este că, potrivit protocolului III al Tratatului energetic, semnat şi de Republica Moldova,Moldova-Gaz (în care Gazprom deţine pachetul majoritar de acţiuni n.red) nu va mai putea să se ocupe concomitent de import, furnizare şi distribuire aşa cum o face în prezent.
 
Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 31 decembrie 2011, iar părţile negociază un nou contract de mai bine de un an, fără rezultat. În prezent, RepublicaMoldova importă gaz la preţul de aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Sursa: Agerpres

Articole recomandate

Comerţul dintre România şi R....
Republica Moldova: A intrat în...
SUA suplimentează asistenţa...
BOMBA: Gatiti acasa ca la restaurant
Aproape 3.000.000 de euro vor...
Raport FMI: Republica Moldova,...
Euro cedeaza pozitii in fata leului...
Guvernul elen isi continua planul...
Bumacov promite agricultorilor...
Compania acuzata de atac raider...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania