Astazi, 20 Iulie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

Bacau, proiectil, exploziv, dezamorsat, sapa, cuie, 2014

Bacău: Proiectil de artilerie de 150 mm folosit pe post de nicovală

(9 mai, ora 15:30) Un bărbat în vârstă de 60 de ani din localitatea băcăuană Bijghir folosea un proiectil exploziv de calibru 150 mm, care nu era dezamorsat însă era îngropat pe jumătate în pământ, drept nicovală pe care bătea sapa sau coasa ori îndrepta cuie.
 
Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă/ISU/ Bacău chemaţi să vadă 'minunea' de un cetăţean din comună spun că a fost un mare noroc că nu s-a produs o tragedie.
 
'Proiectilul avea încărcătura intactă, dar nu mai dispunea de capsa pentru detonare, însă chiar şi aşa putea să explodeze, producând victime omeneşti şi însemnate pagube materiale. A ajutat şi faptul că partea sensibilă era îngropată. Bărbatul şi familia lui au trecut razant pe lângă moarte', a precizat, pentru AGERPRES, locotenentul Andrei Grecu de la ISU Bacău.
 
În septembrie 2007, un obuz de 82 de mm a explodat la o cabană din localitatea băcăuană Ciobanuş, unde un grup de tineri, ce petreceau absolvirea Academiei de Poliţie a unuia dintre ei, s-au jucat cu respectiva muniţie. În urma deflagraţiei un tânăr a murit, iar alti cinci au fost răniţi grav.
 
,,Facem apel la cetăţeni ca în cazul descoperirii întâmplătoare de muniţie rămasă neexplodata din timpul razboaielor să anunţe imediat poliţia ori sa sune la 112 pentru ca echipa pirotehnică a ISU să intervină pentru asanare. În niciun caz să nu-l deplaseze ori să lovească muniţia', a indicat colonelul Ion Mihalache , şeful ISU Bacău. 
 
Teritoriul judeţului Bacău a fost 'teatrul' unor confruntări ample, respectiv dislocări masive de trupe pe parcursul celor două conflagraţii mondiale, arme utilizate în luptele din acele vremuri, muniţie neexplodată sau aflată în foste depozite subterane nedezafectate, inclusiv din municipiul Bacău, punând, încă, în pericol vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
 
'Activităţile de exploatare a lemnului, dar şi cele din gospodăriile oamenilor, ploaia şi alunecările de teren, în special pe Valea Trotuşului, au scos şi scot la iveală un întreg arsenal de bombe, proiectile, cartuşe. În multe cazuri, locuitorii au anunţat autorităţile, dar în destule cazuri nu au luat în calcul pericolul şi au făcut diferite manevre cu muniţia găsită, riscându-şi viaţa', a declarat, pentru AGERPRES, generalul în rezervă ISU Mihai Simionescu.
 
În ultimii 40 de ani, din cauza muniţiei neexplodate şi-au pierdut viaţa, în judeţul Bacău, prin manevrare incorectă, patru persoane, alte 11 au rămas cu diverse handicapuri fizice, au murit mai multe animale şi au fost distruse importante bunuri materiale. (AD)
Sursa: Agerpres

Articole recomandate

Bacău: Trei copii plasaţi sub...
Bacău: Inaugurare a unui spaţiu...
Profesoarele acuzate că au...
O fetiţă în vârstă de şase...
(AUDIO) Elicopterul SMURD va...
O femeie şi-a pierdut, prin...
O femeie a murit după ce a fost...
Un mort şi patru răniţi în urma...
Italian reţinut pentru act sexual...
Spitalul din Buhuşi, prima unitate...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania