Astazi, 20 Iulie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

Suceava, Festival, Artă Medievală, Cetate, Scaun , statui, vii

Astăzi începe Festivalul de Artă Medievală din Cetatea de Scaun. Acesta va fi promovat prin statui vii

(14 august, ora 00:10) Festivalul de Artă Medievală, aflat la a opta ediție, care se va desfășura în Cetatea de Scaun a Sucevei începând de astăzi şi până la 17 august, este promovat prin intermediul a cinci statui vii, amplasate în mai multe puncte circulate din municipiu.

Statuile, care întruchipează diferite personaje, un arlechin, un scriitor medieval, un soldat medieval, o domniță medievală și un saltimbanc, încearcă și reușesc să impresioneze și să amuze sucevenii, în special copiii.

Statuile pot fi văzute zilnic de către trecători pe esplanada Casei de Cultură, în fața Primăriei Suceava, dar și în cartierele Obcini, George Enescu și Burdujeni.
 
Actorii profesioniști care au dat viață personajelor medievale fac parte din trupa de teatru Funny Art din Iași și sunt pregătiți de regizorul Radu Ghilaș.

Pe lângă aceștia pot fi văzuți și voluntari, cei mai mulți elevi și studenți din Suceava, care au îmbrăcat costume medievale și oferă trecătorilor pliante cu programul manifestărilor.
 
Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale ale anului din județul Suceava, Festivalul de Artă Medievală ''Ștefan cel Mare'', își așteaptă publicul, începând de joi și până duminică, programul cuprinzând, ca în fiecare an, turniruri cavalerești, spectacole cu foc, dansuri și cântece medievale, scene de luptă, reprezentații teatrale pentru copii, tir cu arcul și acrobații cu cai.

Programul festivalului, ce se va desfășura în cea mare a timpului la Cetatea de Scaun a Sucevei, va fi unul variat, pentru toate categoriile de vârstă. Cei mici vor putea participa la concursul ''Descoperiți comoara'', iar cei mari la ''Noaptea supraviețuitorilor în Cetate'', unde premiul cel mare va fi o replică după sabia domnitorului Ștefan cel Mare.

Totodată, va reveni în Cetatea de Scaun a Sucevei Teatrul pentru Copii și Tineret ''Vasilache'' din Botoșani, Toboșarul Cetății Sighișoara, precum și Ordinul Cavalerilor Lup de la Târgu Mureș.

Manifestările dedicate festivalului vor începe joi seara cu un concert susținut la Muzeul Satului Bucovinean de trupa Hara și cu o paradă cu făclii în oraș.

Totodată, programul festivalului include trupe de teatru, școli de dans medieval, școli de tir cu arcul, școli de lupte, destinate în special copiilor, dar și turniruri ecvestre, spectacole pirotehnice, ecvestre, turnir cu cai și salve de tun.

De asemenea, în interiorul cetății, două încăperi vor fi destinate Cancelariei Domnești și Horoscopului Medieval. Un alt element de noutate adus în acest an la Festivalul Medieval îl reprezintă spectacolul pirotehnic cu lasere.

În zilele de vineri și sâmbătă, 15 și 16 august, în incinta Muzeul Satului Bucovinean vor concerta trupele Odyssey și Truverii, iar duminică, pe 17 august, în ultima zi de festival vor evolua cei de la ''Trei Parale''.

Primăria Suceava a alocat o finanțare de 150.000 de lei pentru această ediție a Festivalului de Artă Medievală, 100.000 lei provenind de la bugetul local, iar restul vor fi alocați în baza proiectului ''Perlele medievale Hotin — Soroca — Suceava''.

Sursa: Agerpres

Articole recomandate

Astăzi, la Ciocănești, în...
România va găzdui Olimpiada...
(AUDIO) Suceava: Festivalul...
Suceava: Casă memorială pentru...
Manifestări dedicate împlinirii a...
Scriitoarea suceveancă Angela...
Promovarea obiectivelor UNESCO din...
1 Decembrie sărbătorit la Suceava
“Cupa Armoniei” la fotbal...
Expoziţia “Maramureş mon...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania