Astazi, 05 Decembrie, 2019
Stiri Radio Iasi

Meteo

Prognoza Meteo

Curs Valutar

1 EUR = 4.4192 RON
1 USD = 4.0244 RON
1 GBP = 6.0097 RON
1 CHF = 4.2309 RON
1 XAU = 157.84 RON

Newsletter


Horoscop

Berbec Taur Gemeni Rac Leu Fecioara Scorpion Sagetator Capricorn Varsator Pesti Balanta

 

AMR - cinci luni pina la puscarie

• Orlando, mucosul infractor, implineste 14 ani pe 26 februarie 2015 • din acea zi legea va functiona altfel in cazul sau • daca va mai comite infractiuni, va putea fi tras la raspundere penala •

Ce nu pot rezolva autoritatile va rezolva timpul, in cazul lui Paul B., minorul de 13 ani care a terorizat in ultimii doi ani orasul Piatra Neamt. Tot mai multi se intreaba cine si cum il va linisti pe acest individ care, impreuna cu gasca sa, i-a bagat in sperieti pe batrinii urbei. Cum Orlando, asa cum este alintat in anturajul sau, nu a implinit inca 14 ani, autoritatile nu pot face mare lucru impotriva lui. Situatia este valabila la nivel national, delincventa juvenila devenind un adevarat fenomen, care nu poate decit sa ingrijoreze. Existenta unui vid legislativ, reprezentat de faptul ca minorii cu virste sub 14 ani nu raspund penal, iar centrele de reeducare, unde ar putea fi internati, nu exista, nu fac altceva decit sa dea friu liber nelegiurilor comise de borfasii minori. Faptul ca Ministerul Muncii a elaborat recent un proiect de lege referitor la reinfiintarea scolilor de corectie, nu-i multumeste pe cetateni. Si asta pentru ca va mai trece mult si bine pina cind proiectul va fi pus in aplicare. In aceste conditii, politistii nu au altceva de facut decit sa astepte ca acesti infractori sa implineasca 14 ani, moment in care faptele comise nu mai sint trecute cu vederea de catre legislatie. Este si cazul lui Orlando, care va implini 14 ani in data de 26 februarie 2015. La cum stau lucrurile, se poate spune ca batrinii orasului au sansa sa scape de teroarea acestui infractor abia peste cinci luni si citeva zile. Orlando are in acest moment la activ zeci de fapte penale, tilharii si furturi din buzunare. Pe tot parcursul lui 2013 si in citeva luni din acestui an, a comis peste 70 de fapte, adica mai bine de jumatate dintre infractiunile comise de copiii cu virste sub 14 ani. Asa cum este bine stiut, tintele preferate ale micului infractor sint persoanele in virsta, fara aparare, pe care le tilhareste. Conform legii, minorii care nu au implinit 14 ani si comit infractiuni nu raspund penal. „Acesti minori nu pot fi subiecti activi de drept penal. Faptele penale pe care le-ar savirsi nu au caracter penal, nu constituie infractiuni si nu atrag raspunderea penala. In aceasta ipoteza, a minorului pina la 14 ani, legea instituie o prezumtie absoluta de incapacitate penala“, se arata in legea care reglementeaza sistemul raspunderii penale a minorilor.
Aceeasi lege stipuleaza ca minorii cu virste intre 14 si 16 ani beneficiaza si ei de o prezumtie legala de incapacitate penala, insa, aceasta prezumtie este relativa, putind fi inlaturata prin probe care ar dovedi ca minorul a comis fapta cu discernamint.

Ce spun psihologii

Cu alte cuvinte, in cazul acestei ultime categorii, anchetatorii trebuie sa stabileasa daca micii infractori au avut sau nu discernamint, lucru care poate fi clarificat doar dupa ce se efectueaza expertize psihiatrico-judiciare. In functie de rezultatul acestora, infractorii minori cu virste cuprinse intre 14 si 16 ani vor putea fi trasi sau nu la raspunderepenala. Si la Roman, oamenii legii sint legati de miini in cazul celor 20 de sesizari legate de tilhariile comise in plina strada, de infractori minori. Psihologii sustin ca infractiunile minorilor infractori sint stimulate de lipsa de reactie a societatii civile, care prefera sa nu se implice, atunci cind sint martorii unor astfel de incidente. „Din pacate, psihologul nu poate reeduca cu forta acest gen de copii. Este posibil ca in ciuda semnalelor de alarma trase de media, societatea civila, in mare parte, sa nu fie interesata de acest gen de infractiuni, cu toate ca a citit sau vazut la televizor asemenea lucruri. Opinia mea este ca s-a ajuns la stadiul desensibilizarii societatii, careia nu-i mai pasa ca vecinul sau unui trecator oarecare i s-a intimplat sa devina victima acestor derbedei. Cetatenii nu se implica si nu intervin in apararea unei victime, fie de teama de a nu cadea el victima razbunarii infractorilor, fie din indiferenta. Acest lucru trebuie constientizat la fiecare cetatean, care trebuie sa ia atitudine si sa ajute la prinderea unui asememenea infractor minor. Asta pentru ca pina ajunge politia, hotul dispare. Noi, din pacate, din teama de a nu fi urmariti, la rindul nostru si a fi atacati preferam sa nu ne implicam si sa nu ajutam la prinderea infractorilor si la darea lor pe mina politiei“, a declarat psihologul Gabriela Pricope. Aceasta spune ca nu este normal ca de atitia ani legiuitorii sa nu fi fost in stare sa puna la punct o strategie cooerenta, prin care sa se creeze institutii specializate de reeducare a minorilor. „Exista multe opinii care pledeaza pentru reinfiintarea centrelor de reeducare. Eu cred ca ar trebui reconstruite serviciile de reeducare, in functie de ceea ce eu, ca societate, vreau sa fac cu acesti minori. Nu cred ca minorul trebuie adus intr-un spatiu in care isi intareste comportamentul deviant. Este important sa se creeze acel cadru legislativ de tragere la raspundere a parintelui. S-a tot incercat in ultimii ani sa se gaseasca solutii coerente, dar odata gasita ea este lesne abandonata“, a mai spus Gabriela Pricope. Legislatia romaneasca este incoerenta si nu reuseste sa adune, laolalta, prevederile legislative si masurile luate din diverse directii, de institutii ale statului incapabile sa rezolve acest fenomen al delicventei juvenile din ce in ce mai alarmant. Pe de alta parte, Legea 272, a protectiei copiilor, elaborata in 2004, nu are, nici la 10 ani de la votare, norme de aplicare prin care sa se infiinteze centrele de reeducare.
Sursa: Monitorul de Neamt

Articole recomandate

UN SUBCOMISAR SI TEAPA DIN...
An fara manuale pentru elevii mici
Toamna frumoasa netulburata de ploi
Boala miinilor jegoase, creste...
Mararu e tinut in sah de...
Ecarisajul potailor e destul de...
Nu mai au carnet de elev sau de...
Ai datorii, n-ai parte de card de...
Zumba cu Vero si Iosefinii lui...
Daria Stoleru, o micuta artista...

Adauga un comentariu

Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
cod securitate

Comentarii

Inca nu exista comentarii pentru acest articol.

Citatul Zilei

"Adevărurile fundamentale rămân aceleaşi pentru toate timpurile."
A.D.Xenopol

Poza Zilei

ad xenopol
© 2010 - Radio Iasi Romania